Dlaczego zdecydowałem się na czyszczenie przepustnicy?
1. Silnik mocno falował na biegu jałowym.
2. Po naciśnięciu pedału przyspieszenia (na biegu jałowym) i zwolnieniu pedału, falowanie było tak mocne, że gasł.
3. Podczas jazdy w mieście, gdy stawałem na światłach, silnik czasami gasł.
4. Przez wahania obrotów silnika, komputer podawał różne błędy, które faktycznie nie występowały.
Zanim zabrałem się za czyszczenie przepustnicy sprawdziłem świece zapłonowe, które również mogą być przyczyną wahań obrotów silnika.
Kwestia adaptacji przepustnicy: odpinając kostkę i/lub akumulator (nie jest to konieczne) od przepustnicy i mając mocno zabrudzoną przepustnicę, powinieneś być przygotowany na to, że adaptacja przepustnicy VAGiem będzie niezbędna!
UWAGA - Wszystko robimy na wyłączonym silniku - najlepiej wyciągnij kluczyki ze stacyjki
Potrzebne będą:
1. klucz nasadowy
2. Imbus (hex)
3. Torx
4. pędzelek
5. benzyna ekstrakcyjna
6. nowa uszczelka pod przepustnice (zalecam - koszt ok 10zł)
jeżeli potrzebna adaptacja, czyli fabryczne nastawy podstawowe:
7. komputer z VAG-COM + kabel OBD II
8. wiedza ;] może być stąd -
ADAPTACJA PRZEPUSTNICY VAG-COM
Tutorial dotyczy skody fabii z silnikiem 1.4MPI 44kW - rocznik 2001
Aby dostać się do przepustnicy:
1. Ściągamy plastikową pokrywę silnika, aby to zrobić należy wyciągnąć bagnet kontrolny poziomu oleju i odkręcić korek wlewowy, podważyć zaślepkę śruby mocującej (prawa-górna część pokrywy) i znaczek skody. Pod zaślepkami znajdują się dwie śruby, które odkręcamy za pomocą klucza nasadowego.
2. Odpinamy harmonijkową rurkę dolotu powietrza idącą od filtra powietrza.
3. teraz na wierzchu mamy osłonę (nie wiem jak to się fachowo nazywa, wybaczcie) z tworzywa sztucznego osadzoną na 3 stopkach, przykręconych śrubami imbusowymi, okręcamy ją:
4. Zdejmujemy osłonę, odłączamy rurki dochodzące do przepustnicy i kostkę:
5. Odkręcamy 4 śruby kluczem torx:
6. Zdejmujemy przepustnicę i ściągamy leżącą pod nią uszczelkę:
7. Czyścimy przepustnicę używając do tego celu pędzelka i benzyny ekstrakcyjnej. Klapka przepustnicy chodzi ciasno, ale nie bój się jej otworzyć by dobrze wyczyścić wnętrze (od góry brudna, czyszczenie, czysta):
8. Po zakończeniu czyszczenia poskładać wszystko analogicznie jak przy rozbiórce: podkładka, przepustnica (przykręcić i podłączyć rurki), osłona z tworzywa sztucznego (przykręcić i jeśli odpinałeś rurki podpiąć), założyć harmonijkową rurę (zapinana na zacisk), założyć osłonę silnika.
9. Zalecam zrobienie adaptacji przepustnicy, nawet jeśli kostka nie była odpinana!
Jak zachowuje się silnik po czyszczeniu:
1. Praca silnika jest równa i stabilna.
2. Silnik lepiej reaguje na pedał przyspieszenia.
3. Brak błędów powodowanych gaśnięciem lub przygasaniem silnika.
No... i pierwszy mój post napisany

Pozdrawiam posiadaczy Fabiowozów